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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-188 

Issued: September 1978 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was 
in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the 

Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May a group legal service plan accept a legal fee for handling a Workmen’s 
Compensation case?  

Answer: No. 

References: DR 2-103(D)(5)(c); SCR 3.475 

OPINION 

The Committee is called upon to rule on the right of a group legal service program to file 
for a fee in those total disability cases where the claimant’s award does not diminish the monthly 
benefits. Before addressing the question it should be noted that the fee paid to the attorney in these 
cases may very likely result in a claim against the decedent’s estate for the amount of fees paid in 
advance. 

Under SCR 3.475(2)(c) it clearly stated “The group, its agents or any member thereof does 
not directly or indirectly derive a profit from or receive any part of the consideration paid to the 
member of the association for the rendering of legal services  under the arrangement.”  Since the 
prepayment of these fees would likely create a debt for the estate of the claimant it would violate 
SCR 3.475(2)(c) in that the group would be receiving a part of the consideration paid to the 
member. This rule is also set out in DR 2-103(D)(5)(c). 

The Committee realizes that the fee only creates a potential debt against the estate of the 
claimant, but feels that until such time as it is determined that this is not a valid claim against the 
estate that the practice of filing for these fees by  the group would be in violation of SCR 3.475. 
We feel that once the question of the repayment of attorney fees by the estate of the claimant is 
decided that this question may properly be resubmitted for reconsideration. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 
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